Jumat, 11 November 2011

Kuku Kaki Kuda Seperti Kasut Aladin

Kuda Jantan Miliki Kuku Kaki Kuda Berbentuk Kasut Aladin

Seekor kuda bernama Jerry diabaikan menjadi obes sehingga berat haiwan itu bertambah 127 kilogram (kg) dan mempunyai Kuku Kaki Kuda berbentuk kasut Aladdin, lapor sebuah akhbar semalam.

Aladdin ialah seorang pemuda Muslim yang mencari teko ajaib seperti diceritakan dalam kisah Seribu Satu Malam.

Namun nasib haiwan berkuku seperti kasut Aladdin itu bertukar apabila ia diselamatkan dari sebuah ladang di Somerset semasa ia hidup bersama sejumlah lembu.

Setelah dua tahun kuku kakinya tidak dipotong sehingga membuatkan haiwan itu kesakitan setiap kali berjalan, ia kini dirawat di sebuah pusat penjagaan haiwan.

Kuku Kaki Kuda Yang Berbentuk Kasut Aladin

Kuku Kaki Kuda yang panjangnya 30.5 sentimeter (sm) menyebabkan ia menjadi seperti kasut Aladdin,” kata seorang penjaga di pusat pemulihan kuda HorseWorld, Joanne Vaughn.

Kuku Kaki Kuda itu sepatutnya dipotong setiap enam hingga lapan minggu bagi mengelak ia menjadi panjang.

Haiwan tersebut ditemui bersama seekor lagi kuda, Jojo, dalam keadaan menyedihkan oleh beberapa pegawai kebajikan haiwan.

Selama enam bulan menjalani pemulihan, Jerry kehilangan berat badan sehingga 114kg dalam tempoh enam bulan menyebabkan beratnya kini menurun kepada 438.17kg.

Selama tempoh itu juga, Jerry dan Jojo terpaksa mengambil ubat penahan sakit dan memakai alas kaki khas bagi membantu proses pemulihan mereka.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Your IP and Google Map location